VÄLKOMMEN

den lilla bloggen med det stora hjärtat

måndag 7 december 2009

Recept på anrika kakor

Jag hittade en gammal kakbok på jobbet och blev inspirerad, tänkte bjuda på ett par recept som kan bli små godbitar hemma hos er såhär i analkande jul.

VALNÖTSBOLLAR
2dl mjöl
1dl malda nötter
1dl farinsocker
1/3 tsk hjortronsalt
125gr smör
1 ägg

Samt valnötter till garnering

Blanda mjöl, nötter, farinsocker och hjortronsalt. Blanda därefter i ägget och smöret och rör tills du fått en smidig blandning. Rulla ut degen och dela upp den i 25-30 bitar som du sedan rullar och dekorerar med en valnöt i mitten. Bollarna gräddas i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter.

SNÖBOLLAR
5½dl mjöl
1 1/4dl florsocker
1 1/4dl hackade nötter
1tsk vaniljsocker
2½dl smält smör

Blanda alla ingredienserna och rulla små bollar. De gräddas på 150 grader i 30-40 minuter. Om man vill kan man sedan rulla dem i pudersocker eller kakao.

JULSTJÄRNOR
150gr smör
3dl mjöl
2msk vispgrädde

ägg och gelé till garnering

Hacka smör och mjöl smågrynigt direkt på bakbordet. Tillsätt vätskan och blanda samman snabbt. Låt degen stå kallt en stund och kavla sedan ut den till en 5-kronas tjocklek.
Sporra ut fyrkanter och slitsa upp hörnen och vik in varannan snibb till mitten och tryck fast den där. Dekorera med gelé i mitten och pensla sedan stjärnorna med ett uppvispat ägg. Grädda dem i ugnen på 225 grader tills de är svagt gyllengula.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar